In de strijd tegen fraude en zelfs terrorisme is in een groeiend aantal landen de handel in simkaarten beperkt. India is een van de landen die hiermee vooroploopt, dat blijkt uit een recente melding.
Via een simkaart kun je mobiel bellen en internetten. Als daarbij de identiteit van de kaarthouder onbekend of onjuist is, vormt dat een extra horde fraude en criminaliteit te bestrijden. In een aantal landen zijn daarom geen prepaid simkaarten meer leverbaar. Ook voor prepaid is een NAW registratie of koppeling met een geverifieerde bankrekening verplicht.
Simkaarten per persoon
In Duitsland bestaat die regel, net al in België, en dat zijn de landen dichtbij. In India en bijvoorbeeld Thailand zijn er – op papier althans – vergelijkbare regels. Maar daar is een aanvullende beperking in het leven geroepen. Het aantal simkaarten dat een persoon mag hebben is beperkt. Idee daarachter is dat je daarmee het verschijnsel katvangers tegengaat.
Die katvangers zijn in India schijnbaar een hardnekkig verschijnsel. Zo zeer dat de overheid de telco’s verplicht regelmatig controles door te voeren en daarover te rapporteren. De resultaten van de recente opschoning is door de minister van telecomzaken in het parlement bekend gemaakt. In totaal zijn – op last van de overheid – 19.200.000 simkaarten als verdacht bestempeld door de telco’s en de werking is beperkt.
Meer dan 10 per persoon
Deze simkaarten zijn in bezit van 1.600.000 personen. Dus gemiddeld meer dan 10 simkaarten per persoon en dat is volgens de overheid verdacht. De simkaarten worden pas weer geactiveerd als de houder zich kenbaar heeft gemaakt en een goede verklaring heeft voor het grote aantal kaarten dat hij heeft. De telco’s hebben inmiddels als 6.600.000 simkaarten geheel geblokkeerd omdat de houders niet op de verplichte verificatie hebben gereageerd.
Dit was niet de eerste en laatste keer dat een dergelijke operatie is doorgevoerd, andere katvangers zullen geronseld worden en het kat-en-muis spel begint weer van voor af aan.